Megszülettek a fenntartható biztosítás alaptézisei


A mai világban az élhetőség szempontjából az egyik legfontosabb tényező a fenntarthatóság. Megszülettek a fenntartható biztosítás alaptézisei is, mely esélyt adhat a biztosító társaságoknak is a nagyobb társadalmi szerepvállalásra. Fontos a szolgáltatások terén olyan termékek bevezetése, kifejlesztése, melyek követik a fogyasztói igényeket a biztosítási piacon is. Nemrégiben egy Rio de Janeirói konferencián mutatták be, hogy jelenleg hol tart a fenntartható biztosítás kidolgozottsága, illetve a szakemberek ismertették a főbb irányvonalakat.


A kormány és a biztosított ügyfelek támogatásával és egy szoros együttműködéssel a biztosítók igen nagy szerepet kaphatnak az éghajlatváltozás és egyéb káros környezeti hatások okozta kockázatok viselésében, de irányt mutathatnak az ügyfelek részére abban is, hogyan mérsékelhető a környezet szennyezése, hogyan védhető és javítható általános egészségünk. Az IIS 2012 elnevezésű szemináriumon került bemutatásra, hogy az elmúlt öt év folyamán milyen fokra jutott a legújabb biztosítási forma kimunkálása, mellyel végül is mára megszülettek a fenntartható biztosítás alaptézisei.

Az alapelvek megalkotásában a leghangsúlyosabb szerep az ENSZ főtitkár helyettesé, aki egyben a szervezet környezetvédelmi programjának felelőse is és a fejlesztést a biztosítókkal való szoros együttműködésben hajtják végre. Azért életképes ez a közös munka, mert a biztosítók piaci tapasztalataik alapján teljes mértékben tisztában vannak a kockázatok súlyával. Egy nagy volumenű üzlet elsődleges célja az, hogy a befektető a lehetséges legnagyobb haszonra tehessen szert, ugyanilyen fontos, hogy a biztosítások fejlődése is egy olyan irányba haladjon, ahol a gazdasági rendszer egészét szem előtt tartva a legfőbb cél egy világméretű ökológiai katasztrófa megakadályozása, illetve ennek az emberközpontú megközelítése a cél.

Azzal, hogy megszülettek a fenntartható biztosítás alaptézisei remélhető, hogy ezek az elvek az ügyfelekkel való és általában a piac szereplőit összekötő kommunikáció terén igen jól hasznosítható eszközként működtethetők majd. Az alapelveket 27 biztosító cég írta alá, köztük olyan neves biztosítókkal az élen, mint az AXA, ING, Aegon, Munich Re, a Swiss Re és az Aviva.

A fenntartható biztosítás 4 alapelvre épül:

A biztosítók a döntések előkészítéskor figyelembe vesznek olyan környezeti-, kormányzati- és társadalmi szempontokat is, melyek egyébként a biztosítási szolgáltatás kialakításakor elhanyagolhatók lennének.

A társaságok szorosan együttműködve minden partnerükkel fő célul tűzik ki, hogy figyelmeztessenek a különböző társadalmi és környezeti veszélyekre, egyben megoldási javaslatokat is tesznek a problémák kiküszöbölésére, illetve megelőzésére. A biztosítók vállalják az együttműködést kormányaikkal és a rendelkező hatóságokkal, illetve minden olyan féllel, amely érdekelt egy olyan összefogásban, mely a problémák megoldásához vezethet. A biztosítók vállalják, hogy az alapelvek végrehajtásának eredményéről, a folyamatos fejlesztésekről időről időre beszámolnak a nyilvánosság előtt és beszámolójuk tartalma nyomon követhető és elszámoltatható kell legyen.

Nagy kérdés, hogy lehet nyomon követni az alapelvek betartását, hogy tudnak a különböző társaságok ezeknek megfelelni. A szemináriumon elhangzottak természetesen e kérdésekre a magyarázatok is. Például az életbiztosításokra vonatkozóan úgy kell egymásra építeni a tételeket, hogy azok eleve megfeleljenek az alapelveknek, de semmiképp se álljanak ellentétben a biztosítók érdekeivel. Egyszerű példa erre, a dohányipari befektetések támogatásának minimálisra csökkentése, hiszen ez egy száz százalékban egészségre ártalmas terület, így ezzel a megoldással az életbiztosítók meg is tudnak felelni az alapelveknek.

A gépjármű biztosítás terén is több lehetőség adódik a megfelelésre. Erre remek példát hozott fel a szemináriumon az egyik legnagyobb brazil biztosító tulajdonosa, mondván, hogy ők részt vesznek egy környezetet védő programban, melynek keretében a gépjármű javítások során csakis vízbázisú festékkel dolgoznak, a köztudottan környezetre is káros olajbázisú festékeket nem használják. Ezzel a módszerrel hozzájárulnak a környezetszennyezés nagy arányú csökkentéséhez, mellyel abszolút megfelelnek az alapelveknek. A mezőgazdasági kockázatviselés terén is van jó példa, egy nagy japán biztosítótársaság kifejlesztette a Sompo Japan index alapú időjárási kockázati konstrukciót kimondottan Thaiföld Észak-keleti részén gazdálkodók számára és ezzel az adott régióban jócskán megemelkedhet a biztosítás kötések száma.