Cégek, vállalkozások sok hitellehetőség közül választhatnak

A Magyarországi kamatkörnyezet változása az elmúlt évben több mindenre volt hatással. Elsősorban a vállalati hitelpiachoz volt a legtöbb köze. A jegybanki növekedési hitelprogram első felvonásának érezhetően nagy ráhatása volt és a visszafogott vállalati hitelkeresletet elmozdította a holtpontról. Viszont azt le kell szögezni, hogy ez csak egy egyszeri ráhatás, nem tartós dolog.


Az idei évet tekintetbe véve meg kell nézni, hogy a magyarországi vállalati hitelállomány körülbelül 6700 milliárd forint és ehhez képest az NHP 2. részében az év végéig kitehető összeg 2000 milliárd forint. A jegybankok általi forrás lesz a leginkább iránymutató a céges hitelekkel kapcsolatban. A kínálati részen nem lesz korlátozása, hogy elérjék a forrásokat.

A vállalatok felől jön majd az igény, ami meg fogja határozni a hitelállománynak a kimenetelét. Azok a cégek, akiknek nincs kiaknázatlan kapacitása, azok nem fognak bővítésekbe belefogni és nem fognak hitelt felvenni. A vállalati hitelpiacot az fogja befolyásolni, hogy a külső és a belső piacok fellendülése vagy élénkülése milyen kiterjesztést igényel vagy bővítéseket. Ettől fog függeni a hite igény nagysága, de az biztos, hogy a cégek, vállalkozások töméntelen hitellehetőség közül válogathatnak. Az utóbbi viszont eléggé döntő szempont lehet a gazdasági növekedés szempontjából, mert a vállalati hitelállomány 5 %-os kiterjedése 2%-os GDP növekedést fog hozni.

Tehát ha önnek van egy cége vagy egy vállalkozása, akkor rengeteg konstrukció közül tud választani. A sok fajta opció közül biztosan ki fogja tudni csípni az önnek legmegfelelőbbet és megtalálnia azt az utat, ami a legszimpatikusabb. Nem kell aggódnia, mert mindenre kiterjedő csomagok léteznek és ezek nagyrészt kedvező konstrukciók.