Biztosítási szerződésben a közlési kötelezettség


A biztosítási szerződések minden esetben tartalmazzák a szerződő felek legfontosabb adatait, a biztosítási kockázatvállalást, a biztosítási díjat, a jogokat és kötelezettségeket. Mielőtt aláírja a szerződést, ezeket az adatokat meg kell adni, és le kell ellenőrizni ezért lényeges, hogy minden szakkifejezést pontosan megismerjen. Fontos, hogy az adatai pontosak legyenek, hogy megismerje a jogait, és hogy tisztázott legyen a biztosítási szerződésben a közlési kötelezettség fogalma is.


A közlési kötelezettségnek szerződéskötéskor kell eleget tenni. Nagyon fontos tényezője ez a szerződésnek, hiszen megsértése esetén a biztosító mentesülhet a kárkifizetés alól. Lényege, hogy a biztosítottnak minden olyan részletet közölnie kell a biztosítóval, mely a szerződésre vagy a kockázatvállalásra hatással lehet, és melyről tudomása van, vagy tudnia kellene róla.

A közlési kötelezettség a szerződés teljes időtartamán kötelezi a szerződőt. Ez annyit jelent, hogy a tartam alatt bármilyen változást ugyanúgy be kell jelenteni, mint azt a szerződés megkötésekor tette. Fontos minden ilyen szabálynak eleget tenni, hiszen egy kár esetén a biztosító mentesülése rengeteg kellemetlen pillanatot tud mindenkinek okozni.

Lényeges információ, hogy a szerződés megkötésekor a biztosító által kiadott kérdőív segít a közlési kötelezettség teljes megfelelésének kialakításában. Nincs más teendő, mint a kérdőív minden kérdésére a lehető legjobb tudomása szerint és a valóságnak megfelelően válaszolni.